Hledejte novostavbyČeskoZahraničí
# # # #
27. srpna 2019

Běloskvoucí bílá

Bílá v interiéru je krásná a luxusní. Navíc čím dál populárnější společně s vládnoucím trendem minimalismu, jednoduchých a čistých interiérů celkově. Samozřejmě vypadá perfektně na zdech – díky neutrální výmalbě můžeme místnost dekorovat do jakéhokoli stylu a barevnosti nás napadne, dává nám svobodu. Nádech luxusu dodává i jednotlivým kusům nábytku. Koberce, pohovky… 

Jenže praktičnost nepatří mezi její silné stránky. Velký, kožený bílý gauč je možná působivý a reprezentativní. Jenže k čemu nám to je, když se na něj s návštěvou ani neposadíme, protože je pohovka v přímém rozporu s kávou nebo sklenkou červeného, kterou se chystáme popíjet. Pokud s náročnou údržbou počítáte, jsme obrněni trpělivostí a hadrem, pak tedy dobrá. Pokusíme se vám dát pár tipů, co dělat v případě nehody a bílou u vás v interiéru zachránit.

Zdi

Skvrny od jídla, otisky pacek mazlíčků, stopy dětských ručiček i pastelek…. Zásadní je vrhnout se na odstraňování co nejrychleji a nenechat fleky zaschnout. Mastnotu je nejlepší vysát. Poslouží obyčejný savý papírový ubrousek. Efektivně vypomoci si můžete také kukuřičným škrobem, bílou křídou a střídkou chleba. Jestliže je skvrna starší a zaschlá, zkuste nasadit tvrdší kalibr. A to Savo, přípravek na mytí oken nebo pěnu na holení. Zvolený přípravek aplikujte a nechte dvě hodiny působit. A z rad našich babiček funguje o ocet a jedlá soda. Dejte přípravku důvěru udělat práci za vás. Takže skvrnu nikdy silou nedrhněte! Jemně mačkejte a otírejte, ať si malbu nevyšisujete nebo dokonce nestrhnete. Když nic nezabere, místečko se skvrnou před malováním přejeďte jemným smirkovým papírem.

Děti jsou radost (a starost). Jen klid, pastelky a voskovky jdou snadno dolů vodou se saponátem, klasikou gumou nebo zmiňovaným smirkovým papírem. Opatrně můžete přejet i zubním kartáčkem a pastou. To samé platí pro šmouhy od bláta a podobná znečištění.

Nápoje ulpělé na zdi nejprve dobře vysajte papírovým ubrouskem. Následně na ně zkuste jít se saponátem a účinný je také solný roztok. Ale nebudeme vám nic nalhávat, u skvrn od džusu či červeného vína šance na úspěch výrazně klesá.

Sedačky a textilie

Tady jsou zásady podobné. Rozhodující je rychlost, ta velmi pomůže. Co se bude lišit je rozhodně nástroj – ideální je bílý savý hadřík. Respektujte daný materiál! Doporučujeme si načíst vlastnosti jednotlivých látek, kůže a koženky – každá se bude chovat zcela odlišně.

Začněte studenou, nikdy teplou vodou. Zní to nelogicky? Jde o to, že v některých textiliích se nečistota vlivem teplé vody jen srazí, zapustí do vláken a půjde vyčistit ještě hůře, pokud vůbec. Použít můžete saponát nebo se doporučuje žlučové mýdlo, které seženete v každé drogérii za pár korun. Zpravidla funguje dobře na celou řadu skvrn, od kakaa po inkoust z propisky. Neuškodí ani vyzkoušet sůl, ocet, citronovou šťávu… stejně jako u čištění zdi. Nápoje a případné stopy od krve opět nejprve vysajte savým ubrouskem nebo utěrkou. Savu se u textilu logicky vyhněte a raději skvrnu zasypte solí, přidejte lžičku citronové šťávy.

Držíme palce!

Nejčtenější
5. března 2024

Neveřejné nabídky – skrytý trh nemovitostí skýtající skvělou investiční příležitost

Neveřejné nabídky nemovitostí jsou často skrytým trhem, který nabízí mnoho výhod pro kupující i prodávající. Zatímco běžné prodeje probíhají přes veřejné inzeráty a realitní portály, neveřejné jsou dostupné pouze vybrané skupině zájemců. Dostanete se skrz ně často k exkluzivním projektům a jedinečným cenovým příležitostem, které by vám jinak utekly.  Zde se podíváme na různé typy neveřejných…

Číst článek
17. dubna 2024

Kvalita bez nadměrného luxusu a dobrá lokace přináší oživení na pražském trhu s byty

Rezidenční trh v Praze zažívá nový vzestup díky významným projektům stabilních developerů, jako jsou Skanska a YIT. Tyto projekty, připomínající svou kvalitou a spolehlivostí automobilovou značku Volkswagen, získávají na popularitě mezi zájemci o nemovitosti. To dokazuje nyní i spuštění již třetí etapy vysočanského projektu Čtvrť Emila Kolbena od společnosti Skanska, která v dubnu vstoupila do…

Číst článek
4. dubna 2024

Darovací smlouva na nemovitost v roce 2024: Vzor a vše co potřebujete vědět

Darování nemovitosti může být významným krokem v životě, které vyžaduje pečlivé přípravy a dodržení právních předpisů. Jedním z klíčových dokumentů v tomto procesu je darovací smlouva na nemovitost. Co všechno je třeba vědět před jejím sepsáním a jak ji správně sestavit? Co je darovací smlouva na nemovitost? Darovací smlouva je právní dokument, kterým dárce bezúplatně…

Číst článek