# # # #
27. srpna 2019

Domy: nové? – jedině úsporné!

Každý, kdo od nového roku 2020 zažádá o stavební povolení pro rodinný dům, bude muset splňovat přísnější kritéria. Nové nařízení Evropské Unie podporuje budovy s „téměř nulovou spotřebou energie“.

Klíčovými body je kvalitní konstrukce a účinná technická zařízení. S největší pravděpodobností nepostavíte budovu, která patří do nižší energetické třídy, než B (Ministerstvo průmyslu a obchodu). Ale není třeba mít strach z náhlého astronomického nárůstu nákladů, povinnosti vlastnit solární panely a tepelná čerpadla a podobně. Stavební materiály i technologie se neustále vyvíjejí a většina sortimentu, který dnes běžně seženete ona kritéria sám o sobě splňuje. Podle MPO se od roku 2017 postavilo pouhých 15 % domů, spadajících do kategorie C. 74 % novostaveb můžeme úspěšně zařadit do B a 11% novostaveb dokonce naplňuje kritéria označení energetické náročnosti A.

Prakticky je tak potřeba dávat pozor v podstatě pouze na modernější okna a dveře s dostatečnou izolací. 

Slovníček:

Energetická náročnost budovy – znamená množství energie, nutné pro pokrytí potřeb provozu, zejména vytápění, chlazení, větrání, regulaci vlhkosti, ohřev vody a osvětlení.

Průkaz energetické náročnosti – je dokument, obsahující informace o energetické náročnosti. 

Hodnota není měřena, vypočítává ji energetický specialista, držitel oprávnění k vydávání průkazů vydaného ministerstvem.

Co tedy musí „Béčko“ splňovat?

Standardem kategorie B bude spotřeba tepla na vytápění v rozmezí 30–70 kWh/m2 za rok. Současný požadavek je 40-90 kWh/m2. A aby se dům, už nyní, mohl označovat jako „pasivní“ musí se vejít do pouhých 15 kWh/m2. Zpřísnění požadavků pro jednotlivé kategorie je skutečně minimální, novostavby rodinných domů budou muset pracovat úsporněji a efektivněji o 15–20 %.

Abychom byli úplně přesní, v novém roce se teoreticky můžete pustit i do domku, který splňuje pouze kritéria kategorie C, avšak zásadní je zařídit si stavební povolení ještě do konce letoška. Nicméně experti jsou ale toho názoru, že se taková zbytečnost nevyplatí. Náklady navíc jsou zanedbatelné. Energetický standard ovlivňuje cenu celkové výstavby zcela minimálně. Očividné zdražování mají na svědomí rostoucí náklady na mzdy, stavební materiály a pozemky.

A některá opatření nás skutečně nebudou stát ani korunu. Šetřit můžeme selským rozumem. Pokud už při stavbě například situujeme obývák směrem na jih – omezíme významně náklady na vytápění, přičemž to, že máme na severu koupelnu vůbec nevadí.

Nemusíte být zapálenými ekology, ale vyhýbání se energetické úspoře nepřinese žádný přínos ani životnímu prostředí, ani vaší peněžence. Proto je dobré myslet do budoucna a začít v roce 2020 stavět s „čistým štítem“

Nejčtenější
5. března 2024

Neveřejné nabídky – skrytý trh nemovitostí skýtající skvělou investiční příležitost

Neveřejné nabídky nemovitostí jsou často skrytým trhem, který nabízí mnoho výhod pro kupující i prodávající. Zatímco běžné prodeje probíhají přes veřejné inzeráty a realitní portály, neveřejné jsou dostupné pouze vybrané skupině zájemců. Dostanete se skrz ně často k exkluzivním projektům a jedinečným cenovým příležitostem, které by vám jinak utekly.  Zde se podíváme na různé typy neveřejných…

Číst článek
17. dubna 2024

Kvalita bez nadměrného luxusu a dobrá lokace přináší oživení na pražském trhu s byty

Rezidenční trh v Praze zažívá nový vzestup díky významným projektům stabilních developerů, jako jsou Skanska a YIT. Tyto projekty, připomínající svou kvalitou a spolehlivostí automobilovou značku Volkswagen, získávají na popularitě mezi zájemci o nemovitosti. To dokazuje nyní i spuštění již třetí etapy vysočanského projektu Čtvrť Emila Kolbena od společnosti Skanska, která v dubnu vstoupila do…

Číst článek
4. dubna 2024

Darovací smlouva na nemovitost v roce 2024: Vzor a vše co potřebujete vědět

Darování nemovitosti může být významným krokem v životě, které vyžaduje pečlivé přípravy a dodržení právních předpisů. Jedním z klíčových dokumentů v tomto procesu je darovací smlouva na nemovitost. Co všechno je třeba vědět před jejím sepsáním a jak ji správně sestavit? Co je darovací smlouva na nemovitost? Darovací smlouva je právní dokument, kterým dárce bezúplatně…

Číst článek