# # # #
Impozantní budova v lokalitě Vrchlabí - 2
14. března 2021

Kde koupit investiční byt a dobře zhodnotit peníze

Investiční byt je vhodným způsobem, jak zhodnotit své peníze, ochránit je před inflací, nebo se zajistit na stáří. Investiční byt může nejen přinést zajímavý výnos z měsíčního pronájmu, ale svému majiteli často dokáže vydělat díky růstu celkové hodnoty nemovitosti. Při hledání vhodného investičního bytu se přitom nemusíte koukat jen do velkých měst, ale vhodnou alternativou jsou také regiony či rekreační nemovitosti.

Nechte svůj investiční byt vydělávat

Aby byla investice opravdu výhodná, nestačí koupit jakýkoliv byt, ačkoliv ve velkých městech v posledních nezůstane při správné ceně dlouho prázdný ani špatně položený a dispozičně nepraktický byt. Investiční byt se ideálně nachází v žádané lokalitě a okolí poskytuje dobrou občanskou vybavenost, což se můžete promítnout i v ceně pronájmu. V univerzitních městech se také často kupují nemovitosti v blízkosti škol, kde je prakticky stálá plná obsazenost.

Nejvýhodnější jsou na investici byty 1+kk

Většina lidí chce pochopitelně vydělat co nejvíce s co možná nejnižším vkladem. Z tohoto důvodu nejsou vhodné dispozičně velké nemovitosti, ale spíše s menší metráží. Nejlepší je pro investici zvolit byt 1+kk, případně 1+1, které se v přepočtu na metr čtvereční pronajímají za nejvyšší cenu. Po těchto bytech je i dlouhodobě největší poptávka, protože oslovují širokou klientelu. O malometrážní byty mají totiž zájem jak mladé páry, které hledají startovací bydlení, tak studenti, kteří hledají domov po dobu studií, tak i singles.

Když nepočítáte energie (nájemník je může platit Vám, nebo si je přepsat na sebe) a odečtete daň a fond oprav, bude Vám zůstávat nejméně dvě třetiny nájmu v čisté. Počítejte však, že jako majitel stále zodpovídáte za velké opravy, třeba pokud se rozbije myčka nebo praskne vana, bude platit její výměnu vy. U investičních bytů v novostavbách, případně po kompletní rekonstrukci, však takové situace nenastávají.

Sázkou na jistotu je investice do bytů v Praze

Nejlepší město pro investici do nemovitosti je bez pochyby Praha, která skýtá hned několik výhod. Poptávka po nájemní bydlení stále roste a do Prahy každým rokem přichází tisíce studentů a mladých, kteří jsou skvělou cílovou skupinou právě pro malometrážní nájemní byty. Praha má také skvělou občanskou vybavenost a obyvatelé mají tak vše potřebné na dosah, což je výhoda, za kterou mnoho mladých vytížených lidí rádo připlatí. Z naší nabídky je pro investici ideální například projekt Nový Chodov, který nabízí skvělé zázemí v podobě společných prostor pro coworking i relax, vlastní posilovny či sdílené terasy. Navíce je strategicky umístěn přímo u metra C a blízko výjezdu na dálnici D1.

Investice do rekreační nemovitosti

Oblíbené investiční nemovitosti jsou i rekreační jednotky. Ty se zpravidla nachází v populárních dovolenkových lokalitách jako jsou hory (například VIVA Vrchlabí v Krkonoších) nebo u vody jako Green Resort Slapy a Resort Malé Lipno. Výhoda těchto jednotek je jednak dobrá finanční návratnost – krátkodobé pronájmy a ubytování jsou velmi výdělečné – a jednak vlastní prázdninové sídlo k odpočinku a rekreaci.

Nákup investiční nemovitosti

Máte-li našetřeno dostatek peněz, bývá koupě „za hotové“ nejlepší volbou, neboť budete prakticky jenom profitovat. Není to však jediná možnost a investiční byty lze dotovat pomocí hypotéky. Ta se dá nastavit tak, že splátku pokryjete nájemným, tedy v podstatě nic netratíte.

Než se pustíte do koupě nemovitosti pomocí hypotéky, vždy si nejdříve spočítejte, zda-li ji zvládnete splácet z pronájmu, či budete doplácet ze svého. Banka Vám totiž půjčí maximálně 90 % tržní ceny. Zbylou desetinu tak musíte buď doplatit ze svého, nebo si vzít třeba spotřebitelský úvěr. S hypotékou na nákup bytu Vám rádi pomůžou naši odborníci.

Kde najdete vhodnou investiční nemovitost?

Jelikož zájem o tento druh nemovitostí stále roste, nebývá vždy snadné je sehnat. Home Portal má v nabídce investiční nemovitosti po celém Česku a naši zkušení obchodníci Vám rádi pomohou najít vhodnou nemovitost, zařídit hypotéku a financování a pomohou nalézt i vhodného nájemce.

Nejčtenější
5. března 2024

Neveřejné nabídky – skrytý trh nemovitostí skýtající skvělou investiční příležitost

Neveřejné nabídky nemovitostí jsou často skrytým trhem, který nabízí mnoho výhod pro kupující i prodávající. Zatímco běžné prodeje probíhají přes veřejné inzeráty a realitní portály, neveřejné jsou dostupné pouze vybrané skupině zájemců. Dostanete se skrz ně často k exkluzivním projektům a jedinečným cenovým příležitostem, které by vám jinak utekly.  Zde se podíváme na různé typy neveřejných…

Číst článek
23. února 2024

Nové snížení sazby DPH se v cenách novostaveb plošně neprojevilo. Třetina projektů reálně zlevnila o 3 % a zažívá na Home Portal lepší prodeje

Od začátku roku 2024 vstoupila v platnost nová úprava sazby DPH, která snížila 15% daň na 12 % u nově zakoupených rezidenčních nemovitostí. Očekávalo se, že to povede ke zlevnění vysněné nemovitosti pro koncového uživatele, avšak realita je bohužel odlišná. Kdo ale na serveru homeportal.cz reálně zlevnil, zažívá aktuálně lepší prodeje. Na platformě Home Portal,…

Číst článek