# # # #
7. března 2021

Kdo (ne)platí daň z nabytí nemovitosti po roce 2020

Několik let bylo nutné odvádět do státní kasy daň z nabytí nemovitých věcí, která odpovídala 4 % z kupní ceny. To v praxi působilo komplikace třeba v momentě, kdy člověk zdědil byt nebo dům po rodičích, a musel tak úhradu nedobrovolně provést. Na podzim roku 2020 došlo nicméně ke změnám, které většinu běžných lidí od daně z nabytí nemovitosti osvobodily. Přesto povinnost 4% poplatku v některých případech zůstává, a to až 10 let zpětně.

Co přineslo zrušení daně z nemovitostí

Změny dopadnou zejména na běžné občany, co například zdědí druhou nemovitost, nebo se rozhodnou uložit peníze do investičního bytu. Trvalo to dlouho, ale nakonec se 15. září 2020 poslanci i senátoři shodli na upravené formě zákona č. 386/2020 Sb., a o několik dní později ji podepsal také prezident ČR.

Rozhodnutí vešlo v platnost 26. září 2020, a to se zpětnou účinností k prosinci 2019, což znamená, že někteří mohou žádat vrácení této daně. Kdo navíc koupí nemovitost až v této době, nemusí už za určitých podmínek daň z nabytí platit. Pokud ji ovšem investujete pomocí hypotéky (od banky nebo stavební spořitelny), snižují se vám zároveň možné daňové odpočty.

O vrácení daně z nemovitosti lze žádat i zpětně

Jelikož má upravená forma zákona o zrušení daně zpětnou účinnost, může o 4% uhrazený poplatek žádat každý, jemuž bylo vlastnictví nemovitosti zapsáno do katastru v prosinci 2019 nebo později. Nečekejte ale, že vám ji finanční úřad vrátí sám od sebe – je třeba vyplnit žádost o vrácení daně z nabytí nemovitých věcí. Naštěstí to lze provést online přes webovou aplikaci FÚ, takže nemusíte nikam chodit ani posílat dopisy poštou.

Kdo daň z nabytí nemovitostí (ne)platí

V některých situacích je stále nutné daň z nabytí nemovitých věcí hradit, což platí zejména pro lidi nebo investory, co vykupují domy a byty za účelem dalšího prodeje. Pro developery se tak pravidla prakticky nemění, v konečné fázi by nicméně poplatky stejně platili koncoví zákazníci. Pokud jde o běžné občany, bude muset úhradu provést každý, kdo zakoupenou nemovitost prodá dříve než za 10 let, aniž by peníze dále „smysluplně“ použil.

Tato hranice bývala dříve poloviční, nová změna zákona však v něčem ustoupila, a v jiném naopak přitvrdila. Budete-li prodávat třeba malý byt 1+kk, abyste se mohli přestěhovat do většího kvůli nadcházející rodině, a všechny peníze z prodeje použijete na koupi nového, daň ve výši 4 % platit nemusíte. Jestli ale z peněz zainvestujete třeba i auto, bude nutné ji odvést až 10 let zpětně z původní kupní ceny.

A úhradě se nově vyhnou také ti, co s vlastnickými právy nepočítali a nemohli je jakkoliv ovlivnit. Třeba v momentě, kdy jim někdo nemovitost odkázal, nebo došlo ke zdědění. Platí však podmínka, že nesmí být v následujících 10 let prodána, jinak by bylo nutné 4% daň z nabytí doplatit. Pokud se tomu chcete vyhnout, nechte byt / dům třeba pronajímat, čímž si zajistíte pasivní příjem a vše za vás bude vyřizovat třeba realitní makléř.

Došlo ke snížení daňových odpočtů u hypoték

V neposlední řadě dopadly změny také na daňové odpočty hypotečních úvěrů, které lze zahrnout do daní, ať jste živnostník nebo zaměstnanec. Zatímco do konce roku 2020 platila původní hranice 300 000 Kč, od 01. 01. 2021 byla snížena na polovinu. Ve výsledku tak na začátku sice nezaplatíte daň z nabytí, peníze však budete odvádět postupně, což pro stát představuje stabilnější příjem.

Jak vypočítat daň z nabytí nemovitosti

Jste-li například rentiér a plánujete koupi investičního bytu nebo jiné nemovitosti, zaplacení daně se zřejmě nevyhnete. Abyste si mohli vše dopředu promyslet, lze ji pomocí jednoduchého vzorce spočítat – jde o: cenu nemovitosti x 0,04 – má-li byt cenu kupříkladu 3 miliony korun, pak bude výpočet daně následovný: 3 000 000 x 0,04 = 120 000 Kč. A právě tuto částku bude třeba státu odvést, takže v závěru byt pořídíte za 3,12 milionu korun.

Nejčtenější
5. března 2024

Neveřejné nabídky – skrytý trh nemovitostí skýtající skvělou investiční příležitost

Neveřejné nabídky nemovitostí jsou často skrytým trhem, který nabízí mnoho výhod pro kupující i prodávající. Zatímco běžné prodeje probíhají přes veřejné inzeráty a realitní portály, neveřejné jsou dostupné pouze vybrané skupině zájemců. Dostanete se skrz ně často k exkluzivním projektům a jedinečným cenovým příležitostem, které by vám jinak utekly.  Zde se podíváme na různé typy neveřejných…

Číst článek
4. dubna 2024

Darovací smlouva na nemovitost v roce 2024: Vzor a vše co potřebujete vědět

Darování nemovitosti může být významným krokem v životě, které vyžaduje pečlivé přípravy a dodržení právních předpisů. Jedním z klíčových dokumentů v tomto procesu je darovací smlouva na nemovitost. Co všechno je třeba vědět před jejím sepsáním a jak ji správně sestavit? Co je darovací smlouva na nemovitost? Darovací smlouva je právní dokument, kterým dárce bezúplatně…

Číst článek
26. března 2024

Home Portal varuje klienty před nestandardním chováním developerů a zdůrazňuje transparentnost

Dnešní realitní trh je plný možností, ale také rizik, která mohou klienty postavit do nepříjemné situace. Home Portal chce poukázat na možná rizika a pomoc Vám provádět bezpečná rozhodnutí před koupí vlastní nemovitosti. Podle Jana Vitvery, ředitele společnosti Home Portal, existuje několik varovných signálů, které by měli kupující vzít v úvahu při jednání s developery:…

Číst článek