# # # #
25. dubna 2021

Koupě nemovitosti přes RK má pro lidi řadu výhod

Ať sháníte bydlení, pozemek nebo třeba sklady, přináší asistence realitní kanceláře jistotu, že vše proběhne správně a nečekají vás žádné nepříjemnosti. Ty obvykle pramení ze špatně sepsané kupní smlouvy, nesprávného odhadu kupní ceny, a z celkové neznalosti realitního trhu. Ten se neustále vyvíjí a nikdy tak nelze při koupi nemovitosti použít všeobecné vzory z internetu. Ale aby k žádnému pochybení nedošlo, může za vás vše vyřídit právě realitní kancelář.



Odhad kupní ceny dle aktuální situace

Ačkoliv si kupující může odvodit cenu nemovitosti na základě podobných bytů / domů v okolí, nemusí potenciál bydlení odhadnout správně. Stále se měnící trh realit přináší možnosti, z jakých chtějí majitelé „vytěžit“ co nejvíce, a cenu tak mnohdy přemrští o stovky tisíc až milion nad reálnou hodnotu. Neznalý zájemce o bydlení pak může kývnout i na nabídku, co zdaleka není tak výhodná.




Jenže po podpisu smlouvy a čerpání hypotéky už je poměrně pozdě brát cokoliv zpět, a tak vás může stát koupě nemovitosti až o 20 % více. Abyste podobným situacím předešli, odhad ceny nemovitostí v našem katalogu už Homeportal provedl Homeportal (pro banku musí určený odhadce), čímž získáváte jistotu správně nastavené cenové nabídky. Za službu přitom nemusíte nic platit, pro klienty je zdarma.

Určení technického stavu nemovitosti

Ať vypadá byt nebo dům sebelíp, zdání může klamat. Neznalý kupující se pak zbytečně připraví nejméně o stovky tisíc Kč, které bude muset v dohlednu investovat do oprav nemovitosti. U novostaveb toto riziko obvykle nehrozí, ani u nich však není radno situaci podceňovat. Zhodnocení odborníkem sice něco stojí, může vám však do budoucna ušetřit nemalé částky.




Kupříkladu výměna trubek nebo elektrického vedení může být nákladná záležitost nejenom finančně, ale rovněž časově. A právě i omezení komfortu je cena, s jakou musíte počítat, pokud se rozhodnete po bydlení ve starším bytě / domě. Pro jistotu kupujícího jsou nemovitosti na Homeportal již 100% prověřeny, takže se nemusíte obávat budoucích komplikací.


Smlouva o koupi nemovitosti od právníka

Ve snaze ušetřit peníze se někteří zájemci o bydlení pouští do koupě nemovitosti na vlastní pěst, což zahrnuje i stažení vzorové kupní smlouvy. Takových je na internetu spousta a ano, jsou zdarma – téměř nikdy však přesně neodpovídají vaší situaci. Jedná o velmi obecné vzory, které lze použít v „ideální situaci“, kdy je byt / dům bez vad a vy to celé zkrátka risknete.

Svou roli hrají často i empatie, kdy může prodávající pronést něco ve smyslu „kdybych se nemusel stěhovat kvůli práci, neprodávám to, ten byt je perfektní“. Jenže zkušený realitní makléř se nenechá zmást a kriticky posuzuje každou část nemovitosti, což následně zohlední ve smlouvě. Díky správně napsanému dokumentu a vyjednávání se vyhnete například drahým opravám i přepálené ceně.



Někdy se prodávající také snaží oprostit od zodpovědnosti za skryté vady a kupující tak zůstává v nejistotě. Kvůli takovým případům můžete přijít o stovky tisíc korun a zadělat si v budoucnu na problémy. Smlouva sepsaná naším právním oddělením však hájí zájmy kupujícího v nejvyšší možné míře a je připravena tak, aby odpovídala vaší situaci.


Díky realitní kanceláři ušetříte čas i peníze

Už základní časová investice si vyžádá nejméně desítky hodin, které při koupi nemovitosti na vlastní pěst strávíte hledáním. Vzorových smluv (když jedete na vlastní pěst), právníka, odborníků, nebo informací, jak vše správně zprocesovat… A i když budete nemovitost kupovat krok za krokem, není to jistota, že vše správně klapne. V praxi se totiž vyskytuje i řada překážek.

Koupě, převod nemovitosti, vyřízení hypotéky a spousta dalších věcí je proces na nejméně 2 měsíce. Díky realitní kanceláři však nemusíte nic řešit ani zjišťovat, protože za vás vše vyřídí makléř, který ví, jak to v branži chodí. Kromě značné úspory času a peněz tak budete mít jistotu, že je vše prováděno správně s důrazem na váš současný i budoucí komfort.


Odborná asistence a poradenství makléřů

Výše zmíněné kroky jsou na bezpečné cestě k získání nemovitosti zcela klíčové, zdaleka však nejsou jediné. V praxi je důležité správně podniknout řadu kroků, které mohou být pro běžného člověka velkou neznámou. Zkušení makléři a další odborníci vás celým procesem provedou a poradí například s daněmi nebo zajistí výhodnější financování nemovitosti.


Prověření prodávajícího (majitele) i nemovitosti

Snad každý chce mít jistotu bezpečné koupě nemovitosti, což bohužel nebývá standardem. V několika případech se můžete setkat například s prodejem bytu / domu, na nějž je vedena exekuce, nebo je předmětem jiného sporu. Abyste předešli nepříjemnostem a ztrátě peněz, prověřuje Homeportal vždy osoby i reality ve všech dostupných databázích.

Nejčtenější
5. března 2024

Neveřejné nabídky – skrytý trh nemovitostí skýtající skvělou investiční příležitost

Neveřejné nabídky nemovitostí jsou často skrytým trhem, který nabízí mnoho výhod pro kupující i prodávající. Zatímco běžné prodeje probíhají přes veřejné inzeráty a realitní portály, neveřejné jsou dostupné pouze vybrané skupině zájemců. Dostanete se skrz ně často k exkluzivním projektům a jedinečným cenovým příležitostem, které by vám jinak utekly.  Zde se podíváme na různé typy neveřejných…

Číst článek
23. února 2024

Nové snížení sazby DPH se v cenách novostaveb plošně neprojevilo. Třetina projektů reálně zlevnila o 3 % a zažívá na Home Portal lepší prodeje

Od začátku roku 2024 vstoupila v platnost nová úprava sazby DPH, která snížila 15% daň na 12 % u nově zakoupených rezidenčních nemovitostí. Očekávalo se, že to povede ke zlevnění vysněné nemovitosti pro koncového uživatele, avšak realita je bohužel odlišná. Kdo ale na serveru homeportal.cz reálně zlevnil, zažívá aktuálně lepší prodeje. Na platformě Home Portal,…

Číst článek