# # # #
Impozantní budova v rezidenčním projektu Maison Lofty - 1
24. dubna 2021

Podle čeho si vybrat nemovitost k bydlení a co zohlednit

Ať kupujete rodinný dům nebo byt, je dobré zvážit několik aspektů, které mohou mít vliv na kvalitu Vašeho nového života. Zejména ve velkých městech je ovšem situace v tomto ohledu rok od roku horší, a tak lidé často koupí nemovitost k bydlení, která jim nevyhovuje na 100%. Výběr byste ale podcenit neměli, ať už s ohledem na budoucnost Vás i Vašich dětí, tak i kvůli pohodlnému životu, kdy máte vše potřebné nadosah.

Lokalita a občanská vybavenost

Bydlení v dobré lokalitě má mnoho výhod a vedle celkové kvality života také šetří spoustu času a starostí. Nejlépe bývají zpravidla umístěny novostavby, v jejichž okolí se nachází veškerá občanská vybavenost, která je pro dobré žití stěžejní. Často však platí, že čím více obchodů a služeb je v okolí dostupných, tím vyšší bude cena za takové bydlení.

To samozřejmě platí s jistou nadsázkou a neznamená to, že lze byt u nákupního střediska (navíc s hospodou a nočními bary) na okraji obrovského sídliště považovat za lukrativní lokalitu. Příliš velká koncentrace lidí v okolí může mít negativní dopad na soužití, nehledě na možné rušení nočního klidu. V blízkosti desítek až stovek metrů by však nemělo chybět následující:

Obchod s potravinami

V okolí by se měl nacházet supermarket nebo hypermarket i pro větší nákupy, pouze večerka obvykle nestačí.

Volnočasové středisko

Ať jde o sportovní halu, rozlehlý park k běhání, kino, muzeum, divadlo, nebo vědecký park pro děti, je dobré mít v blízkosti místa, kde můžete trávit volný čas, aniž by trvala cesta domů hodinu.

Dopravní dostupnost

Tramvaj pod oknem příjemná není, ale v docházkové vzdálenosti ano, a zohlednit by se měla i meziměstská doprava. Důležitá je nejenom dostupnost, ale také frekvence spojů.

Školy

V blízkosti by měla být pro pohodlí rodičů mateřská a základní škola, a případně také střední. Mít ve městě i vysokou školu je rovněž plus, ale v dospělém věku děti běžně odchází studovat
do jiných měst.

Restaurace a kavárny

Pokud si rádi zajdete na večeři, posedět s kamarády, nebo si občas uděláte hezký den bez vaření, pak je pro Vás i důležité, mít v blízkosti příjemnou restauraci, bistro, kavárnu či vinárnu.

Péče o krásu a zdraví

I když pro většinu lidí není náročné jednou za čas dojet do centra města, někteří ocení mít poblíž bydliště kadeřnictví, salóny krásy, pedikúru či wellness.

Zdravotní péče

Dobré je také zohlednit zda v okolí bydliště naleznete pohotovost, praktika, zubaře a veterináře, pokud máte domácí mazlíčky. Důležitá je rovněž vzdálenost nejbližší nemocnice.

Bezpečnost

Ačkoliv žijeme v poměrně bezpečné zemi, vyskytují se v některých lokalitách „nižší společenské třídy“ či dokonce bezdomovci, což může narušovat poklidný život a pocit bezpečí.

Soužití s dalšími obyvateli

S bezpečností souvisí i celkové soužití, které se netýká pouze sousedů v bytovém domě. Stejně tak je důležité, abyste si sedli s jinými lidmi v okolí, například s těmi z domu o dvě ulice vedle.

Pracovní nabídky

Asi nikomu se nechce jezdit do práce přes celé město, nebo dokonce mimo něj. Zvažte tedy, jak velké budete mít profesní uplatnění v dané lokalitě i do budoucna.

Novostavba vs. starší nemovitost: obojí má (ne)výhody

Snad každý chce bydlet co nejlépe, jenže výběr nemovitosti mnohdy limitují finanční možnosti. Z tohoto důvodu se někteří poohlíží po starších bytech a bydlení v novostavbě rovnou zavrhují. Jenomže ne vždy to musí být tak jednoznačné, a je tedy dobré dopředu vše propočítat. Zatímco nově postavený dům si moc investicí v začátku nevyžádá, stará nemovitost může vyžadovat rozsáhlou rekonstrukci.

Starší bydlení může vyžadovat investici stovek tisíc

Koupíte-li desítky let starý panelový či zděný byt, pravděpodobně budete řešit pouze „vnitřní záležitosti“, protože třeba na střechu se skládají všichni vlastníci domu. Mezi časté rekonstrukce patří oprava či výměna jádra, v některých nemovitostech bývá dokonce ještě staré umakartové, které je nahrazováno zděným. A nevyhnete se ani úpravám rozvodů elektřiny a vody, nemusí být totiž v dobrém stavu.

Dvojnásob to platí u rodinných domů, které prodávají děti po svých rodičích. Ty totiž bývají určeny ke kompletní rekonstrukci nejen zevnitř, ale také zvenčí. Drahá je zejména oprava střechy a výměna oken a podlah, ovšem lépe na tom nebývají ani samotné zdi, u nichž může být nutná tzv. sanace (vysušení, hydroizolace a další úpravy). Ve výsledku tak rekonstrukce vyjde i na více jak milion korun.

V novostavbě máte vše hotové, zařízené a levnější

Ačkoliv bývají novostavby v pořizovací ceně dražší, může se do budoucna jednat o mnohem výhodnější investici. Kromě hypotéky a fondu oprav (pouze u bytů) totiž není totiž nutné hradit nic jiného a zcela
odpadá potřeba rekonstrukce. Prodávané novostavby bývají navíc navrhovány s ohledem na dnešní dobu a potřeby různě náročných zákazníků, čemuž odpovídají i výsledné standardy nemovitosti.

Značnou částku můžete ušetřit také na provozních nákladech, neboť bývají u novostavby zákonitě nižší, stejně jako na zmiňovaném fondu oprav. Ten bývá u nových bytů až poloviční. V závěru Vás tak čekají pouze jediné náklady, a to za vybavení interiéru podle Vašich představ.

Způsob financování nemovitosti a rychlost poskytnutí

Ještě předtím, než si vyberete své vysněné bydlení, byste se měli seznámit s možnostmi financování a výši úvěru, na který dosáhnete. Vůbec nejčastější je stále hypotéka, se kterou Vám v Home Portal rádi pomůžeme. Financování si v každém případě promyslete s předstihem, abyste znali své finanční možnosti.

Prověřte si majitele nemovitosti v různých registrech

Zatímco za novostavbami v nabídce Homeportalu stojí obvykle velká developerská společnost s letitou tradicí, starší nemovitosti bývají v osobním nebo družstevním vlastnictví. Jejich majitele je tak dobré si prověřit, zdali nejsou v exekuci, insolvenci nebo hledáni PČR.

Veřejně dostupné jsou zejména tyto registry:

•      Centrální evidence exekucí ČR

•      Insolvenčního rejstříku

•      Úřední desky soudních exekutorů

•      Seznamu hledaných osob PČR

•      Centrální evidence exekucí SK

V případě, že by měl majitel opletačky například s exekutorem, mohl by i jeho byt čelit zabavení. Kupující by tak při špatném sletu událostí přišel o byt i peníze, které by už zřejmě nikdy neviděl. I z tohoto důvodu může být lepší koupě nemovitosti přes Home Portal, s kterým má kupující jistotu bezproblémového průběhu nákupu i vstřícného přístupu.

Nejčtenější
5. března 2024

Neveřejné nabídky – skrytý trh nemovitostí skýtající skvělou investiční příležitost

Neveřejné nabídky nemovitostí jsou často skrytým trhem, který nabízí mnoho výhod pro kupující i prodávající. Zatímco běžné prodeje probíhají přes veřejné inzeráty a realitní portály, neveřejné jsou dostupné pouze vybrané skupině zájemců. Dostanete se skrz ně často k exkluzivním projektům a jedinečným cenovým příležitostem, které by vám jinak utekly.  Zde se podíváme na různé typy neveřejných…

Číst článek
26. března 2024

Home Portal varuje klienty před nestandardním chováním developerů a zdůrazňuje transparentnost

Dnešní realitní trh je plný možností, ale také rizik, která mohou klienty postavit do nepříjemné situace. Home Portal chce poukázat na možná rizika a pomoc Vám provádět bezpečná rozhodnutí před koupí vlastní nemovitosti. Podle Jana Vitvery, ředitele společnosti Home Portal, existuje několik varovných signálů, které by měli kupující vzít v úvahu při jednání s developery:…

Číst článek
20. března 2024

Jak začít s flipováním nemovitostí: tipy a triky pro úspěšnou investici

Flipování nemovitostí – horké téma posledních měsíců, které slibuje úspěšnou investici a skvělé zisky. Na první pohled má zdánlivě jednoduchý postup – nakoupíte nemovitost ve špatném stavu, zrekonstrujete ji a s profitem prodáte. Než však s flipováním začnete, je potřeba znát všechna možná rizika i osvědčené praktiky, které Vám pomohou k úspěšnému prodeji. Co je to flipování…

Číst článek