# # # #
14. března 2021

Na co si dát pozor při koupi novostavby

Při výběru bydlení i investičního bytu hraje roli mnoho aspektů, a jedním z hlavních je i celkový stav nemovitosti. Nově postavené domy na tom bývají oproti těm starším výrazně lépe, a to i z hlediska lokality. Přesto je ale dobré si nemovitost a developera prověřit, aby jste měli jistotu, že vše proběhne bez problému. Co vše je dobré vědět a na co si dát při nákupu nového bydlení pozor? Čtěte dále.

Novostavbu můžete koupit ještě „na papíře“

U developerských projektů zpravidla platí, že se prodávají ještě před dokončení, většinou přibližně dva roky dopředu. Někdy se nemovitosti prodávají ještě před zahájením stavby. Zájemci o bydlení tak jednotku vybírají na základě vizualizací či modelů od developera. Novostavbu samozřejmě můžete zakoupit i v průběhu její realizace, kdy ještě chybí poslední úpravy, nebo po jejím dokončení. Nicméně obecně platí, že největší výběr a prostor pro personifikaci budete mít právě při koupi hned na začátku prodeje.

Zjistěte si, kdo za výstavbou stojí

Každý chce vědět, komu má svěřit své peníze, zvlášť když nejde o malé částky. Zjistěte si proto, zda se jedná o nově založenou společnost nebo známého developera, který za sebou má desítky úspěšných projektů. Solidní firma bude mít funkční a přehledné webové stránky a dohledáte o ni snadno všechny potřebné informace. U nás na Home Portal naleznete projekty pouze ověřených partnerů, kteří se věnují výstavbě nemovitostí mnoho let a patří k předním českým expertům v oblasti developmentu.

Ujistěte se, že rozumíte dispozicím bytu

Novostavby mívají často obývací pokoj spojený s kuchyní, aby byl byt prostornější, vzdušnější a lépe prosvětlený. Setkáte se tedy pravděpodobně s označením 1+kk, 2+kk atd., což znamená, že kuchyň není umístěna samostatně, ale je spojená s jedním z pokojů. Dříve bylo tedy běžně rozložení typu 1+1, 2+1 apod., v nichž byla kuchyň zcela oddělená.

Nechte si ukázat energetický štítek

Snad každý by rád ušetřil, aniž by došlo ke snížení jeho komfortu. Energetická hospodárnost budovy je tak dalším, co by vás mělo při výběru novostavby zajímat. Rezidence od developerů bývají navrhovány tak, aby spotřebovaly co nejméně elektřiny, plynu a vody, což by developeři měli být schopni prokázat energetickým štítkem.

Obecně jsou nejlepší třídy A (mimořádně úsporná) a B (velmi úsporná), ale přijatelné je i C (úsporná). Má-li novostavba udávanou vyšší energetickou náročnost, zjistěte, proč tomu tak je. Někdy totiž může být orientačně uvedeno G (mimořádně nehospodárná) pouze z důvodu, že ještě nedošlo k měření (třeba u zatím nepostavených budov).

Poznejte občanskou vybavenost a okolí

Než se rozhodnete pořídit nový domov, pořádně si prověřte lokalitu, která se stane Vaším bezprostředním okolím. Ať už hledáte první bydlení, nebo chcete bydlet v bezpečné čtvrti, kde budete jednou vychovávat děti, je dobré zohlednit, zda má nemovitost v okolí:

  • Obchod s potravinami
  • Sportovní či rekreační středisko jako je fitness, bazén atd.
  • Mateřská a základní škola
  • Volnočasové aktivity pro děti jako je hřiště, umělecká škola, sportovní kroužky…
  • Lékařská péče – lékárna, praktický lékař, zubař a další…
  • Restaurace a kavárny
  • Kulturní místa jako je kino, divadlo nebo kulturní dům
  • Obchody či nákupní středisko – drogerie, oděv, trafika a další
  • Veterinární péče, máte-li domácího mazlíčka
  • Dobrá dopravní dostupnost – MHD, dálnice, vlaky…
  • Veřejné služby jako policie, hasiči a zdravotnická záchranná služba

Zjistěte možnosti parkování u domu

Ulice se rok od roku plní větším množstvím aut a ve velkých městech dochází k zavedení parkovacích zón, což může být z dlouhodobého hlediska nepříjemnou komplikací, kdy se hledání parkovacího místa alespoň v relativní blízkosti od domu může stát každodenní rutinou, natož když aut máte více. Novostavby však mívají kryté garáže v suterénu budovy, které jsou majitelům jednotek k dispozici.

Chcete pomoct s výběr vysněného bydlení a mít jistotu, že Vás při nákupu nečekají žádné nástrahy? Náš tým zkušených obchodníků v Home Portal Vám rád poradí a zajistí pro Vás hladký průběh celého procesu.

Nejčtenější
3D model nové rezidenční čtvrti
17. října 2023

Jak probíhá nákup nemovitosti od developera?

Vybrali jste si svůj vysněný domov v developerském projektu a konečně se rozhodli pro jeho koupi? Podívejte se s námi, na co vše byste se měli připravit. Předtím, než si začnete užívat klidu a pohodlí svého nového útočiště, je totiž nutné projít kompletním procesem nákupu. Víte, jaké smlouvy musíte uzavřít? Co znamenají jednotlivé fáze developerského…

Číst článek
12. října 2023

Recept developerů na hypoteční krizi: odložené hypotéky a garantované sazby

Home Portal prošel aktuální nabídku bezmála stovky developerských projektů a zaměřil se na financování nákupu nemovitostí. Výsledkem jsou dvě nejčastější cesty, kterými developeři chtějí dříve ukončit současnou hypoteční krizi. Oba přístupy ukazují, že nakupující s hypotékami na trhu stále chybí a developeři se jim snaží složitou situaci usnadnit. V reakci na přetrvávající vysoké úrokové sazby…

Číst článek
6. září 2023

Co je to developerský projekt a jaké jsou jeho fáze

Ve světě nemovitostí se developerské projekty stávají stále oblíbenějším způsobem, jak získat nové bydlení. Jedná se o moderní přístup, který umožňuje vytvářet nové nemovitosti od základu, aby vyhovovaly aktuálním potřebám a trendům. Ale co vlastně znamená termín „developerský projekt“ a jak probíhá jeho příprava? V tomto článku se podíváme na klíčové aspekty tohoto procesu, odhalíme…

Číst článek
21. září 2023

Investiční byt jako první bydlení pro Vaše děti

Když Češi přemýšlí o investicích, koupě nemovitosti patří mezi nejoblíbenější volby. S rostoucí cenami nemovitostí a stále stoupající popularitou nájemního bydlení se koupě bytu ve větším městě zdá jako chytrá investice do budoucnosti. A pokud počítáte s tím, že jednou Vaše děti půjdou na studia či za prací do Prahy, pak se jeho pořízení vyplatí dvojnásob, jelikož…

Číst článek
Cosy interior sunshine
14. srpna 2023

V doprodejích v Praze jsou nemovitosti za šest miliard. Kupující díky tomu vybírají z novostaveb, které již stojí

Slevy skončily. Tak by se dal charakterizovat současný rezidenční trh. Na druhou stranu jsou nyní v doprodejích byty v hotových novostavbách za bezmála šest miliard korun. Největší výhodou pro kupující je, že zatímco dříve kupovali byty ještě, než se začaly stavět, nyní je dostatečná nabídka nových bytů ihned k nastěhování. Aktuální finanční síla developerů bohužel pro kupující…

Číst článek