# # # #
24. srpna 2020

Protihluková okna – funkční, nebo jen na okrasu?

Především obyvatelé měst jsou každý den i noc konfrontováni s poměrně zásadním problémem – s vysokou hladinou hluku. Rušná ulice, rychlostní silnice, městská doprava, letiště, průmyslové zóny… A „v bezpečí“ nejsou ani vesničané, protože traktor, odbíjení kostelního zvonu opilci a sousedovy slepice také nemají zrovna blahodárný vliv na spánek a pořádný odpočinek.

Řešení se nabízí v podobě výměny oken za moderní typ s protihlukovými vlastnostmi. Na první pohled logické, snadné řešení má ale svá úskalí. Nezáleží totiž pouze na volbě trojskla. Čtěte dál, seznámíme Vás se zásadními protihlukovými faktory, abyste zbytečně neplatili horentní sumu a nebyli poté zklamaní a frustrovaní.

Vzduchová neprůzvučnost

Vzduchová neprůzvučnost je parametrem, měřeným v laboratořích. A na následujících číslech demonstrujeme již zmiňovaný problém:

Běžné dvojsklo = 33 dB vs. běžné trojsklo = 34 dB.

Z toho je jasně patrné, že rozdíl je prakticky nulový, navíc, paradoxně, pokud doprava způsobuje otřesy, pak chvějící se trojsklo může způsobovat hluk ještě větší. Ale co s tím? Zde jsou naše doporučení:

Akustická skla

Skvělé izolační vlastnosti díky zesíleným skleněným tabulím a meziskelnímu rámečku. Vrstvené sklo, tedy více tabulí spojených speciální akustickou folií. Pozor, její dodatečné lepení není efektivní, je třeba zakoupit již hotovou skleněnou tabuli, s folií uvnitř.

Ve starších bytech to bude komplikované, ale pokud stavíte novostavbu, snažte se o co nejširší okenní rám, tedy o tzv. stavební hloubku.

Dalším častým mýtem, který musíme vyvrátit je mylný předpoklad toho, že plast izoluje výrazně lépe než starší okna dřevěná. To vůbec není pravda a reálně na materiálu rámu prakticky nezáleží.

Naopak zcela zásadní je jeho instalace. Budete potřebovat akustickou montážní pěnu, pomocí které dokonale vyplníte spáry. S těsněním pomohou také akustické pásky. Nastudujte si, která metoda bude fungovat nejefektivněji společně s vašim konkrétním typem zdiva.

Třídy zvukové izolace

Údaj, skrývající se pod zkratkou TZI. Běžná dvoj i trojskla spadají do TZI2. Pro zjednodušení lze říci, že čím tlustší skla a více izolačních vrstev, tím vyšší třída protihlukové ochrany.

Bohužel, společně s číslem zvukové třídy roste i cena, jelikož je potřeba použít větší objem kvalitnějších materiálů. Investice se ale rozhodně dlouhodobě vyplatí. Odměnou vám bude nerušený spánek a nebudete litovat.

Pár tipů na závěr

Pomoci dokážou i úplně obyčejné rolety a závěsy. Textil částečně zvuky pohltí a odvede. Jen upozorňujeme že, poměrně pochopitelně, kovové rolety stejnou službu prokáží jen těžko. Ba naopak, sami mohou nepříjemně rezonovat.

Na balkóně nebo lodžii, vystavení neúnosnému rámusu může zmírnit zasklení, princip je stejný, jako v případě oken.

Nejčtenější
5. března 2024

Neveřejné nabídky – skrytý trh nemovitostí skýtající skvělou investiční příležitost

Neveřejné nabídky nemovitostí jsou často skrytým trhem, který nabízí mnoho výhod pro kupující i prodávající. Zatímco běžné prodeje probíhají přes veřejné inzeráty a realitní portály, neveřejné jsou dostupné pouze vybrané skupině zájemců. Dostanete se skrz ně často k exkluzivním projektům a jedinečným cenovým příležitostem, které by vám jinak utekly.  Zde se podíváme na různé typy neveřejných…

Číst článek
26. března 2024

Home Portal varuje klienty před nestandardním chováním developerů a zdůrazňuje transparentnost

Dnešní realitní trh je plný možností, ale také rizik, která mohou klienty postavit do nepříjemné situace. Home Portal chce poukázat na možná rizika a pomoc Vám provádět bezpečná rozhodnutí před koupí vlastní nemovitosti. Podle Jana Vitvery, ředitele společnosti Home Portal, existuje několik varovných signálů, které by měli kupující vzít v úvahu při jednání s developery:…

Číst článek
20. března 2024

Jak začít s flipováním nemovitostí: tipy a triky pro úspěšnou investici

Flipování nemovitostí – horké téma posledních měsíců, které slibuje úspěšnou investici a skvělé zisky. Na první pohled má zdánlivě jednoduchý postup – nakoupíte nemovitost ve špatném stavu, zrekonstrujete ji a s profitem prodáte. Než však s flipováním začnete, je potřeba znát všechna možná rizika i osvědčené praktiky, které Vám pomohou k úspěšnému prodeji. Co je to flipování…

Číst článek