# # # #
16. března 2021

Z jakého důvodu jsou byty v Praze a Brně tak drahé

S rostoucím zájmem o bydlení stoupají i ceny nemovitostí, a to zejména ve velkých městech. Zdaleka nejhorší je situace v Praze a Brně, kde zaznamenal trh realit růst o desítky procent. Důvodů je přitom několik a s jejich řešením nikdo moc nepospíchá. Za bydlení se tak platí i dvakrát více než v jiných částech republiky, ačkoliv ceny nemovitostí rostou všude. I za středně velký byt zaplatíte v obou městech kolem 4 milionů korun, což je asi o třetinu více než před pár lety.

Praha: ceny nemovitostí rostou kvůli cizincům

Hlavní město naší země je dlouhodobě známo „vyšším standardem“, což platí dvojnásob o ceně nemovitostí, které jsou v Praze nejdražší z České republiky. S příchodem covidu-19 sice trochu povolily, stále však rostou. Zájem o koupi bydlení je tu obrovský, jenže bytová výstavba je o zhruba 50 % pomalejší, než je třeba, a svou roli hraje také turismum. Praha je navíc sídlem mnoha mezinárodních firem, což přivádí zahraniční pracovníky a ceny tak rostou meziročně o cca 5 %.

Těch žije v hlavním městě ČR přibližně 260 tisíc (asi 20 % z celkového počtu), čímž zásadně ukrajují z možností realitního trhu. Je to však přirozený vývoj, neboť mají obvykle lépe placené práce a mohou si tedy vyšší životní standard dovolit. Z pohledu turistiky pak Prahu navštíví každoročně asi 6 milionů cizinců, a tak mnozí majitelé pronajímají byty přes služby jako Airbnb, na čemž vydělají nejméně 2krát více oproti dlouhodobému pronájmu.

Fakta: Začátkem roku 2021 byla tržní cena za metr čtvereční v Praze na částce 93 678 Kč, ovšem ta inzertní dosahuje v průměru až 118 tisíc korun. Za byt o rozloze 50 m2 tak zaplatíte asi 4,6 milionu Kč, ačkoliv se dají v některých lokalitách sehnat i levnější.

Když ale pomineme samotné přistěhovalce, tak jsou to právě pracovní nabídky, co lákají lidi, aby se shlukovali v největší české aglomeraci. Mnohdy tam odchází i Češi s nějakou kvalifikací, titulem nebo zkušenostmi, o něž má zájem velká firma jako J&T Banka, Siemens, Unipetrol, Energetický a průmyslový holding, i mezinárodní banky, softwarové společnosti jako Oracle nebo Abra. Ale zahraniční pracovníci pochopitelně zajišťují v Praze a jejím okolí i výrobu (průmysl, strojírenství).

Vůbec nejvíce je v hlavním městě Ukrajinců (přes 54%), kteří vyhledávají manuální zaměstnání ve výrobě nebo nákladní přepravě, a Rusů (přes 13 %), obvykle z řad majetnějších. Kombinací zmíněného tak poptávka po nemovitostech v praze zásadně převyšuje nabídku i přesto, že se mnozí uchylují na tzv. sharehouse (sdílená domácnost). Velkým problémem je přitom zahraniční „přechodná“ klientela, co hledá v Praze pouze krátkodobé ubytování.

Brno: univerzitní město plné přistěhovalců

Druhé největší město v České republice dohnalo někde koncem roku 2019 pražské ceny a nadále stoupaly, a to i přes pandemii koronaviru covid-19. Důvod je jasný, příliš mnoho zájemců a stále málo realit, jejichž navyšování brzdí jak územní plán města, tak pomalá výstavba nových domů. Jenže developeři jako by neměli zájem …nebo spíše úmyslně drží počet bytů hluboko pod poptávkou, neboť za poslední tři roky stouply ceny o téměř 30 %.

Jihomoravská metropole nabízí spoustu pracovních nabídek i řadu univerzit, což láká nejenom české, ale i zahraniční studenty a zájemce o zaměstnání. V roce 2021 žije v Brně přes 29 tisíc cizinců (asi 7,6 % obyvatel města) + tisíce Slováků, kteří se u nás nemusí k pobytu registrovat, a jejich počet tak nelze přesně odhadnout. Statistika navíc nepočítá ani se všemi lidmi, co jsou u nás na pracovní povolení.

Fakta: Tržní cena za metr čtvereční se v Brně vyšplhala začátkem roku 2021 na částku 72 455 Kč, zatímco ta inzertní je dokonce 85 046 Kč. Za byt v novostavbě o rozloze 50 m2 tak zaplatíte zhruba 3,6 – 4 miliony korun, přičemž průměrně vychází bytová jednotka na 4,3 milionu Kč.

A je to právě stále větší zájem přistěhovalců, který tak rapidně navyšuje cenu bytů v Brně. Sehnat bydlení za rozumné peníze je tak dnes prakticky nemožné, ačkoliv je zájem o hypotéky stále větší a větší. Metropole má navíc řadu míst jako je Brno Business Park, respektive technologický park, v němž se nachází specializovaná pracoviště, v nichž pracují nejméně stovky vzdělaných cizinců.

Město má pochopitelně i velké výrobní kapacity, v průmyslové zóně i mimo ni se nachází desítky velkých fabrik jako Zetor, První brněnská strojírna, Siemens, Bosch Rexroth, Koh-I-Nor, Daikin a řada dalších. Manuální práce přitom padají stále častěji na bedra méně náročných zaměstnanců ze zahraničí, a tak je jejich „příliv“ nevyhnutelný. I oni přitom musí někde bydlet, což se pochopitelně projeví růstem cen na realitním trhu.

Kdy začnou ceny nemovitostí klesat

Ačkoliv v roce 2020 až 2021 dopadla na ekonomiky celého světa pandemie covid-19, s realitním trhem to příliš nepohnulo. Zájem o koupi nemovitostí byl naopak ještě vyšší a banky poskytly hypotéky v rekordním objemu. I dnes je zájemců stále více než nabízených bytů a domů, i když se situace začíná k začátku roku 2021 lepšit. Mnoho zahraničních studentů už „pustilo“ své sdílené byty a vrátili se domů, neboť je konec opatření a distanční výuky v nedohlednu.

Situace také vyhnala z České republiky řadu pracovníků, kteří o zaměstnání buď přišli, nebo jim z bezpečnostních důvodů nebylo prodlouženo pracovní povolení. Stovky bytů se tak uvolňují, což pro Prahu znamenalo v některých případech mírný pokles cen, ačkoliv Brno i v březnu 2021 stále „odolává“. I kdyby však odpadlo 50 % zájemců, bude bydlení stále nedostatkové a ceny tak pravděpodobně budou spíše stagnovat.

Nejčtenější
5. března 2024

Neveřejné nabídky – skrytý trh nemovitostí skýtající skvělou investiční příležitost

Neveřejné nabídky nemovitostí jsou často skrytým trhem, který nabízí mnoho výhod pro kupující i prodávající. Zatímco běžné prodeje probíhají přes veřejné inzeráty a realitní portály, neveřejné jsou dostupné pouze vybrané skupině zájemců. Dostanete se skrz ně často k exkluzivním projektům a jedinečným cenovým příležitostem, které by vám jinak utekly.  Zde se podíváme na různé typy neveřejných…

Číst článek
26. března 2024

Home Portal varuje klienty před nestandardním chováním developerů a zdůrazňuje transparentnost

Dnešní realitní trh je plný možností, ale také rizik, která mohou klienty postavit do nepříjemné situace. Home Portal chce poukázat na možná rizika a pomoc Vám provádět bezpečná rozhodnutí před koupí vlastní nemovitosti. Podle Jana Vitvery, ředitele společnosti Home Portal, existuje několik varovných signálů, které by měli kupující vzít v úvahu při jednání s developery:…

Číst článek
20. března 2024

Jak začít s flipováním nemovitostí: tipy a triky pro úspěšnou investici

Flipování nemovitostí – horké téma posledních měsíců, které slibuje úspěšnou investici a skvělé zisky. Na první pohled má zdánlivě jednoduchý postup – nakoupíte nemovitost ve špatném stavu, zrekonstrujete ji a s profitem prodáte. Než však s flipováním začnete, je potřeba znát všechna možná rizika i osvědčené praktiky, které Vám pomohou k úspěšnému prodeji. Co je to flipování…

Číst článek